9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0



Thermochemistry Quiz-13

Dear Readers,
Thermochemistry is the part of thermodynamics that studies the relationship between heat and chemical reactions. As we know thermodynamics is a very important topic from examination point of view. Hence as a part of it, thermochemistry also becomes important for exams. So if you want to be best in thermodynamics then you must study thermochemistry properly. So go ahead and prepare well. All the best !

Q1. The value of ΔH° for the reaction Cu+(g) + I(g) → CuI(g) is −446 kJ/mol. If the ionisation energy of Cu(g) is 745 kJ/mol and the electron affinity of I(g) is 295 kJ/mol , then the value of ΔH° for the formation of one mole of CuI(g) from Cu(g) and I(g) is :
  •  −446 kJ/mol
  •  450 kJ/mol
  •  594 kJ/mol
  •  4 kJ/mol
Solution:-





Q2. H2(g) + Cl(g) = 2HCl(g); ΔH(298 K) = 22.06 kcal. For this reaction, ΔU is equal to:
  •  −22.06 + 2×10−3 × 298 × 2 kcal
  •  −22.06 + 2 × 298 kcal
  •  −22.06 − 2 × 298 × 4 kcal
  •  −22.06 kcal
Solution:-
Δn = 0,   ∴ ΔH = ΔU

Q3. The enthalpy of fusion of water is 1.435 kcal/mol. The molar entropy change for the melting of ice at 0°C is:
  •  5.260 cal/(mol K)
  •  0.526 cal/(mol K)
  •  10.52 cal/(mol K)
  •  21.04 cal/(mol K)
Solution:-
ΔS = ΔH/T = 5.260 cal/(mol K)

Q4. The enthalpy changes of formation of the gaseous oxides of nitrogen (N2O and NO) are positive because of:
  •  The high bond energy of the nitrogen molecule
  •  The high electron affinity of oxygen atoms
  •  The high electron affinity of nitrogen atoms
  •  The tendency of oxygen to form O2−
Solution:-
Due to high bond energy of N≡N, more heat is absorbed to break up N2 molecule.

Q5. Cgraphite + O2(g) → CO2(g);   ΔH = −94.05 kcal/mol
  Cdiamond + O2(g) → CO2(g);   ΔH = −94.05 kcal/mol , therefore:
  •  Cdiamond → Cgraphite ;   ΔH°298K = +450 cal/mol
  •  Cgraphite → Cdiamond ;   ΔH°298K = −450 cal/mol
  •  Diamond is harder than graphite
  •  Graphite is the stabler allotrope
Solution:-
Graphite possesses lesser energy than diamond.

Q6. The energy absorbed by each molecule (A2) of a substance is 4.4 × 10−19 J and bond energy per molecule is 4.0 × 10−19 J. The kinetic energy of the molecule per atom will be :
  •  4.0 × 10−20 J
  •  2.0 × 10−20 J
  •  2.2 × 10−19 J
  •  2.0 × 10−19 J
Solution:-









Q7. Which of the following is an intensive property?
  •  Temperature
  •  Viscosity
  •  Surface tension
  •  All of these
Solution:-
The properties of the system whose value is independent of the amount of substance present in the system are called intensive properties e.g., viscosity, surface tension, temperature, pressure etc.

Q8. For the reaction, C(graphite) + 1/2O2(g) → CO(g) at 298 K and 1 atm, ΔH = −26.4 kcal. What is ΔE, if the molar volume of graphite is 0.0053 L? (R = 0.002 kcal mol−1 K−1)
  •  −26.7 kcal
  •  +26.7 kcal
  •  −52.4 kcal
  •  +52.4 kcal
Solution:-
C(graphite) + 1/2O2(g) → CO(g)
  Δng = 1 − 0.5 = 0.5
  ΔH = ΔE + ΔngRT
  ΔE = ΔH − ΔngRT
  = −26.4 − 0.5×0.002×298
  = −26.7 kcal

Q9. The heat of formation is the change in enthalpy accompanying the formation of a substance from its elements at 298 K and 1 atm pressure. Since, the enthalpies of elements in their most stable state are taken to be zero, the heat of formation of compounds is :
  •  Always negative
  •  Always positive
  •  Standard heat enthalpy of that compound
  •  Zero
Solution:-
  C + O2 → CO2(g);   ΔH°f = ? , if reaction is made at 25°C and 1 atm.
  ΔH°f = H°CO2 − H°C − H°O2 = H°CO2 − 0 − 0
  ΔH°f = H°CO2 (H°C and H°O2 are assumed arbitrarily zero)

Q10. The internal energy change when a system goes from state A to B is 40 kJ/mol. If the system goes from A to B by a reversible path and returns to state A by an irreversible path, what would be the net change in internal energy?
  •  40 kJ
  •  >40 kJ
  •  <40 kJ
  •  Zero
Solution:-
In a cyclic process, ΔE = 0.

Want to know more

Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Latest IITJEE Articles$type=three$c=3$author=hide$comment=hide$rm=hide$date=hide$snippet=hide

Latest NEET Articles$type=three$c=3$author=hide$comment=hide$rm=hide$date=hide$snippet=hide

Name

Admissions,1,Alternating Current,60,AP EAMCET 2020,1,Basic Maths,2,BCECE 2020,1,best books for iit jee,2,best coaching institute for iit,1,best coaching institute for iit jee preparation,1,best iit jee coaching delhi,1,best iit jee coaching in delhi,2,best study material for iit jee,4,BITSAT Registration 2020,1,Blog,62,books for jee preparation,1,books recommended by iit toppers,3,Capacitance,3,CBSE,1,CBSE accounts exam,1,CBSE boards,1,CBSE NEET,9,cbse neet 2019,3,CBSE NEET 2020,1,cbse neet nic,1,Centre of Mass,2,Chemistry,58,Class 12 Physics,15,coaching for jee advanced,1,coaching institute for iit jee,2,Collision,2,COMEDK UGET 2020 Application Form,1,COMEDK UGET 2020 Exam Form,1,COMEDK UGET news,1,CUCET 2020,2,Current Electricity,4,CVR college,1,Electromagnetic Induction,3,Electronics,1,Electrostatics,3,Energy,1,Fluid Mechanics,4,Gravitation,2,GUJCET 2020 Application Form,1,Heat,4,iit admission,1,iit advanced,1,iit coaching centre,3,iit coaching centre in delhi,2,iit coaching classes,2,iit coaching in delhi,1,iit coaching institute in delhi,1,iit entrance exam,1,iit entrance exam syllabus,2,iit exam pattern,2,iit jee,5,iit jee 2019,3,iit jee advanced,2,iit jee books,3,iit jee coaching,2,iit jee exam,3,iit jee exam 2019,1,iit jee exam pattern,3,iit jee institute,1,iit jee main 2019,2,iit jee mains,3,iit jee mains syllabus,2,iit jee material,1,iit jee online test,3,iit jee practice test,3,iit jee preparation,6,iit jee preparation in delhi,2,iit jee preparation time,1,iit jee preparation tips by toppers,2,iit jee question paper,1,iit jee study material,3,iit jee study materials,2,iit jee syllabus,2,iit jee syllabus 2019,2,iit jee test,3,iit preparation,2,iit preparation books,5,iit preparation time table,2,iit preparation tips,2,iit syllabus,2,iit test series,3,IITJEE,100,IPU CET,1,JEE Advanced,83,jee advanced exam,2,jee advanced exam pattern,1,jee advanced paper,1,JEE Books,1,JEE Coaching Delhi,3,jee exam,3,jee exam 2019,6,JEE Exam Pattern,2,jee exam pattern 2019,1,jee exam preparation,1,JEE Main,85,jee main 2019,4,JEE Main 2020,1,JEE Main 2020 Application Form,2,JEE Main 2020 news,2,JEE Main 2020 Official Answer Key,1,JEE Main 2020 Registration,1,JEE Main 2020 Score,1,JEE Main application form,1,jee main coaching,1,JEE Main eligibility criteria,3,jee main exam,1,jee main exam 2019,3,jee main online question paper,1,jee main online test,3,JEE Main Paper-2 Result,1,jee main registration,2,jee main syllabus,2,JEE mains 2020,1,jee mains question bank,1,jee mains test papers,3,JEE Mock Test,2,jee notes,1,jee past papers,1,JEE Preparation,2,jee preparation in delhi,1,jee preparation material,4,JEE Study Material,1,jee syllabus,6,JEE Syllabus Chemistry,1,JEE Syllabus Maths,1,JEE Syllabus Physics,1,jee test series,3,KCET - 2020,1,Kinematics,1,Latest article,5,Latest Articles,61,Latest News,34,latest news about neet exam,1,Laws of Motion,2,Magnetic Effect of Current,3,Magnetism,3,MHT CET 2020,2,MHT CET 2020 exam schedule,1,Modern Physics,1,NCERT Solutions,15,neet,3,neet 2019,1,neet 2019 eligibility criteria,1,neet 2019 exam date,2,neet 2019 test series,2,NEET 2020,2,NEET 2020 Application Form,1,NEET 2020 Eligibility Criteria,1,NEET 2020 Registration,1,neet application form,1,neet application form 2019 last date,1,Neet Biology Syllabus,1,Neet Books,3,neet eligibility criteria,3,neet exam 2019,7,neet exam application,1,neet exam date,1,neet exam details,1,neet exam pattern,6,neet exam pattern 2019,2,neet examination,1,neet mock test 2019,1,Neet Notes,3,Neet Online Application Form,3,neet online test,2,neet past papers,1,neet physics syllabus,1,neet practice test,2,NEET preparation books,1,neet qualification marks,1,NEET question paper 2019,1,neet question papers,1,neet registration,1,Neet Study Material,3,neet syllabus,6,neet syllabus 2019,5,NEET Syllabus 2020,1,neet syllabus chemistry,1,neet syllabus for biology,1,neet syllabus for physics,1,neet test series,1,neet ug 2019,2,news,5,online study material for iit jee,1,Optical Instruments,1,Physics,110,physics books for iit jee,1,Power,1,Practical Physics,1,Quiz,5,Ray Optics,1,Rotational Motion,3,SHM,3,Simple Harmonic Motion,3,study materials for iit jee,1,Study Notes,110,study notes for iit jee,1,Thermodynamics,4,TS EAMCET Notification,2,Units and Dimensions,1,UPSEE 2020,1,UPSEE 2020 Application Form,2,UPSEE EXAM,1,Vectors,2,VITEE Application form,1,Wave Motion,3,Wave Optics,1,WBJEE 2020 Admit Card,1,WBJEE 2020 Answer Key,1,Work,1,
ltr
item
BEST NEET COACHING CENTER | BEST IIT JEE COACHING INSTITUTE | BEST NEET, IIT JEE COACHING INSTITUTE: Thermochemistry Quiz-13
Thermochemistry Quiz-13
https://1.bp.blogspot.com/-M1L4axdESwY/X6e2CoOdzFI/AAAAAAAADPQ/rdjylwE5uPoaGhh4gRSpEyytnFcB0RKxgCLcBGAsYHQ/w640-h336/hydrocarbons%2B1%2B%25282%2529.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-M1L4axdESwY/X6e2CoOdzFI/AAAAAAAADPQ/rdjylwE5uPoaGhh4gRSpEyytnFcB0RKxgCLcBGAsYHQ/s72-w640-c-h336/hydrocarbons%2B1%2B%25282%2529.jpg
BEST NEET COACHING CENTER | BEST IIT JEE COACHING INSTITUTE | BEST NEET, IIT JEE COACHING INSTITUTE
https://www.cleariitmedical.com/2020/11/thermochemistry-quiz-13.html
https://www.cleariitmedical.com/
https://www.cleariitmedical.com/
https://www.cleariitmedical.com/2020/11/thermochemistry-quiz-13.html
true
7783647550433378923
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy