9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0



Thermodynamics Quiz-13

Dear Readers,
Thermodynamics is a very important branch of both chemistry and physics. It deals with the study of energy, the conversion of energy between different forms and the ability of energy to do work. Thermodynamics is an important chapter for JEE Mains, JEE Advance NEET and many others exams. As this chapter is present in both chemistry and physics and there is only a minor difference between them hence it becomes more important topic. It is not a tough topic, it only requires practice. This topic has been given good weightage in all engineering exams. So don't skip this and prepare well. All the best !.

Q1. The amount of heat measured for a reaction in a bomb calorimeter is
  •  ΔG
  •  ΔH
  •  ΔE
  •  pΔV
Solution:-
Bomb calorimeter measures qv, which is equal to ΔE.

Q2. The standard heat of formation of NO2(g) and N2O4(g) are 8.0 and 2.0 kcal/mol respectively. The heat of dimerization of NO2 in kcal is:
  •  10.0
  •  −6.0
  •  −12.0
  •  −14.0
Solution:-


Q3. Which reaction is endothermic in nature ?
  •  CaCO3 → CaO + CO2
  •  C + O2 → CO2
  •  NaOH + HCl → NaCl + H2O
  •  CH4 + 2O2 → CO2 + 2H2O
Solution:-
Decomposition of CaCO3 is made on heating.

Q4. The work done in an open vessel at 300 K, when 112g iron reacts with dil. HCl is :
  •  102 kcal
  •  0.6 kcal
  •  0.3 kcal
  •  0.2 kcal
Solution:-



Q5. Joule-Thomson expansion is
  •  Isobaric
  •  Isoenthalpic
  •  Isothermal
  •  None of these
Solution:-
Isoenthalpic

Q6. Heat of formation of H2O(g) at 1 atm and 25°C is −243 kJ. ΔU for the reaction,
  H2(g) + 1/2 O2(g) → H2O(g) at 25°C is :
  •  241.8 kJ
  •  −241.8 kJ
  •  −243 kJ
  •  243 kJ
Solution:-
  ΔH = ΔU + ΔnRT
  Δn = − 1/2
  ∴   −43 = ΔU + (−1/2) × 8.314 × 298 × 10−3
  ∴ ΔU = −241.76 kJ

Q7. Diborane is a potential rocket fuel which undergoes combustion according to equation :
  B2H6(g) + 3O2(g) → B2O3(g) + 3H2O(g)
  Calculate the enthalpy change for the combustion of diborane. Given :
  •  +2035 kJ/mol
  •  −2035 kJ/mol
  •  +2167 kJ/mol
  •  −2167 kJ/mol
Solution:-
  For the equation
    B2H6(g) + 3O2(g) → B2O3(g) + 3H2O
  eq.(i) + 3(ii) + 3(iii) − (iv)
  ΔH = −1273 + 3(−286) + 3(44) − 36
  = −2035 kJ/mol

Q8. In a closed insulated container a liquid is stirred with a paddle to increase the temperature, which of the following is true ?
  •  ΔU + W ≠ 0 , q = 0
  •  ΔU = W = q ≠ 0
  •  ΔU = 0, W = q ≠ 0
  •  W = 0, ΔU = q ≠ 0
Solution:-
For insulated container, q = 0.

Q9. C(s) + O2(g) → CO2(g),   ΔH = −393.5 kJ and
  CO(g) + 1/2 O2(g) → CO2(g),   ΔH = −283.5 kJ
  then the heat of formation of CO is :
  •  −110.0 kJ
  •  +676.5 kJ
  •  −676.5 kJ
  •  +110.0 kJ
Solution:-
  C(s) + O2(g) → CO2(g);     ΔH = −393.5 kJ
  CO(g) + 1/2 O2(g) → CO2(g);     ΔH = −283.5 kJ
  On subtracting,   C(s) + 1/2 O2(g) → CO(g);     ΔH = −110.0 kJ

Q10. Equal volume of 1M HCl and 1M H2SO4 are neutralised by dil. NaOH solution and x and y kcal of heat are liberated respectively. Which of the following is true ?
  •  x = y
  •  x = 0.5y
  •  x = 0.4y
  •  None of these
Solution:-
  1M H2SO4 = 2 eq. H2SO4
  1M HCl = 1 eq. HCl
  Thus, for equal volume of two acids to be neutralized separately with NaOH, heat evolved will be twice in case of H2SO4 to that of HCl.

Want to know more

Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Latest IITJEE Articles$type=three$c=3$author=hide$comment=hide$rm=hide$date=hide$snippet=hide

Latest NEET Articles$type=three$c=3$author=hide$comment=hide$rm=hide$date=hide$snippet=hide

Name

Admissions,1,Alternating Current,60,AP EAMCET 2020,1,Basic Maths,2,BCECE 2020,1,best books for iit jee,2,best coaching institute for iit,1,best coaching institute for iit jee preparation,1,best iit jee coaching delhi,1,best iit jee coaching in delhi,2,best study material for iit jee,4,BITSAT Registration 2020,1,Blog,62,books for jee preparation,1,books recommended by iit toppers,3,Capacitance,3,CBSE,1,CBSE accounts exam,1,CBSE boards,1,CBSE NEET,9,cbse neet 2019,3,CBSE NEET 2020,1,cbse neet nic,1,Centre of Mass,2,Chemistry,58,Class 12 Physics,15,coaching for jee advanced,1,coaching institute for iit jee,2,Collision,2,COMEDK UGET 2020 Application Form,1,COMEDK UGET 2020 Exam Form,1,COMEDK UGET news,1,CUCET 2020,2,Current Electricity,4,CVR college,1,Electromagnetic Induction,3,Electronics,1,Electrostatics,3,Energy,1,Fluid Mechanics,4,Gravitation,2,GUJCET 2020 Application Form,1,Heat,4,iit admission,1,iit advanced,1,iit coaching centre,3,iit coaching centre in delhi,2,iit coaching classes,2,iit coaching in delhi,1,iit coaching institute in delhi,1,iit entrance exam,1,iit entrance exam syllabus,2,iit exam pattern,2,iit jee,5,iit jee 2019,3,iit jee advanced,2,iit jee books,3,iit jee coaching,2,iit jee exam,3,iit jee exam 2019,1,iit jee exam pattern,3,iit jee institute,1,iit jee main 2019,2,iit jee mains,3,iit jee mains syllabus,2,iit jee material,1,iit jee online test,3,iit jee practice test,3,iit jee preparation,6,iit jee preparation in delhi,2,iit jee preparation time,1,iit jee preparation tips by toppers,2,iit jee question paper,1,iit jee study material,3,iit jee study materials,2,iit jee syllabus,2,iit jee syllabus 2019,2,iit jee test,3,iit preparation,2,iit preparation books,5,iit preparation time table,2,iit preparation tips,2,iit syllabus,2,iit test series,3,IITJEE,100,IPU CET,1,JEE Advanced,83,jee advanced exam,2,jee advanced exam pattern,1,jee advanced paper,1,JEE Books,1,JEE Coaching Delhi,3,jee exam,3,jee exam 2019,6,JEE Exam Pattern,2,jee exam pattern 2019,1,jee exam preparation,1,JEE Main,85,jee main 2019,4,JEE Main 2020,1,JEE Main 2020 Application Form,2,JEE Main 2020 news,2,JEE Main 2020 Official Answer Key,1,JEE Main 2020 Registration,1,JEE Main 2020 Score,1,JEE Main application form,1,jee main coaching,1,JEE Main eligibility criteria,3,jee main exam,1,jee main exam 2019,3,jee main online question paper,1,jee main online test,3,JEE Main Paper-2 Result,1,jee main registration,2,jee main syllabus,2,JEE mains 2020,1,jee mains question bank,1,jee mains test papers,3,JEE Mock Test,2,jee notes,1,jee past papers,1,JEE Preparation,2,jee preparation in delhi,1,jee preparation material,4,JEE Study Material,1,jee syllabus,6,JEE Syllabus Chemistry,1,JEE Syllabus Maths,1,JEE Syllabus Physics,1,jee test series,3,KCET - 2020,1,Kinematics,1,Latest article,5,Latest Articles,61,Latest News,34,latest news about neet exam,1,Laws of Motion,2,Magnetic Effect of Current,3,Magnetism,3,MHT CET 2020,2,MHT CET 2020 exam schedule,1,Modern Physics,1,NCERT Solutions,15,neet,3,neet 2019,1,neet 2019 eligibility criteria,1,neet 2019 exam date,2,neet 2019 test series,2,NEET 2020,2,NEET 2020 Application Form,1,NEET 2020 Eligibility Criteria,1,NEET 2020 Registration,1,neet application form,1,neet application form 2019 last date,1,Neet Biology Syllabus,1,Neet Books,3,neet eligibility criteria,3,neet exam 2019,7,neet exam application,1,neet exam date,1,neet exam details,1,neet exam pattern,6,neet exam pattern 2019,2,neet examination,1,neet mock test 2019,1,Neet Notes,3,Neet Online Application Form,3,neet online test,2,neet past papers,1,neet physics syllabus,1,neet practice test,2,NEET preparation books,1,neet qualification marks,1,NEET question paper 2019,1,neet question papers,1,neet registration,1,Neet Study Material,3,neet syllabus,6,neet syllabus 2019,5,NEET Syllabus 2020,1,neet syllabus chemistry,1,neet syllabus for biology,1,neet syllabus for physics,1,neet test series,1,neet ug 2019,2,news,5,online study material for iit jee,1,Optical Instruments,1,Physics,110,physics books for iit jee,1,Power,1,Practical Physics,1,Quiz,5,Ray Optics,1,Rotational Motion,3,SHM,3,Simple Harmonic Motion,3,study materials for iit jee,1,Study Notes,110,study notes for iit jee,1,Thermodynamics,4,TS EAMCET Notification,2,Units and Dimensions,1,UPSEE 2020,1,UPSEE 2020 Application Form,2,UPSEE EXAM,1,Vectors,2,VITEE Application form,1,Wave Motion,3,Wave Optics,1,WBJEE 2020 Admit Card,1,WBJEE 2020 Answer Key,1,Work,1,
ltr
item
BEST NEET COACHING CENTER | BEST IIT JEE COACHING INSTITUTE | BEST NEET, IIT JEE COACHING INSTITUTE: Thermodynamics Quiz-13
Thermodynamics Quiz-13
https://1.bp.blogspot.com/-k6lUT84v_S4/X5lzAKsq1AI/AAAAAAAAB4I/JswQUos_B_MFoFX-Vj6D1h69IdG232cDQCLcBGAsYHQ/w640-h336/Quiz%2BImage%2B20%2B%25289%2529.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-k6lUT84v_S4/X5lzAKsq1AI/AAAAAAAAB4I/JswQUos_B_MFoFX-Vj6D1h69IdG232cDQCLcBGAsYHQ/s72-w640-c-h336/Quiz%2BImage%2B20%2B%25289%2529.jpg
BEST NEET COACHING CENTER | BEST IIT JEE COACHING INSTITUTE | BEST NEET, IIT JEE COACHING INSTITUTE
https://www.cleariitmedical.com/2020/10/thermodynamics-quiz-3.html
https://www.cleariitmedical.com/
https://www.cleariitmedical.com/
https://www.cleariitmedical.com/2020/10/thermodynamics-quiz-3.html
true
7783647550433378923
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy